Skip to the main content.

3 min read

IBM FlashSystems - storageløsning med ensartet overblik

Featured Image

I vores første blok om IBM FlashSystem 5200 fokuserede vi på hardwaren: Den fleksible storagekapacitet der understøtter hele rejsen fra startup til enterprise. Vi beskrev blandt andet Flash Core Modulerne samt mulighederne for effektiv administration med Spectrum Virtualize og maksimal stabilitet via fuld redundans. Denne gang kigger vi nærmere på softwaren i IBM Flash Storage 5200.


Men først lidt historie …
Som mange andre leverandører anvender IBM også et "lageroperativsystem" til at styre driften af ​​FlashSystems. I 2018 udgav IBM FlashSystem 9100. Det var den første storageløsning der brugte SVC-software (SVC = San Volume Controller) med FlashCore-moduler (andre FlashSystem-løsninger brugte på det tidspunkt XIV-kode).

I februar 2020 konsoliderede IBM sine Storwize- og XIV-baserede FlashSystem-produkter i en enkelt familie baseret på SVC, herunder 5000, 7000 og 9000 storageløsningerne, der er tilgængelige i dag.


Ensartet overblik over hele arkitekturen

Mange virksomhedsleverandører har opbygget porteføljer af produkter fra flere opkøb eller udviklingsstrømme. Hvert produkt har en specifik niche eller unikt designaspekt tilpasset specifikke vertikaler eller industrier.

Selvom denne tilgang har mange fordele for leverandørerne (herunder hurtigere adgang til kunder eller et potentielt marked), er det ikke nødvendigvis en fordel for slutkunderne og deres virksomheder. Ofte resulter brugen af ​​flere arkitekturer i samme virksomhed i både forvirring, dårligere performance og unødvendig administration. Standardisering på et enkelt lageroperativsystem giver derimod følgende fordele:

Systemadministratorer tilbydes et ensartet overblik over GUI-, API- og CLI-driftstilstandene
Processer, procedurer og scripts udviklet til ét produkt vil fungere problemfrit på andre i familien. Administratorer behøver ikke at lære at arbejde med flere løsninger.

Systemdesign og layout er standardiseret
Designet af lagringsplatforme (hvor RAID og databeskyttelse forbliver vigtig) opnås på en ensartet måde, uanset om der installeres fra entry-level-systemer til produkter i virksomhedsklassen. Dette betyder, at kunderne ikke behøver at redesigne til branche- eller nicheopgaver, hvor den implementerede løsning skal være mindre.

Standardisering giver forudsigelighed 
Efterhånden som miljøer skaleres, bliver forudsigelig ydeevne og sikkerhed for, at migrering til et større stykke infrastruktur ikke vil introducere en helt ny læringskurve på platformsadministration endnu vigtigere.


Som vi diskuterede i vores første blog, giver IBM FlashSystem 5200 via sin hardware mulighed for en række attraktive implementeringsscenarier. Nogle funktioner i SVC er kun tilgængelige, hvis hardwaren er i stand til at implementere funktionerne (f.eks. kryptering eller datareduktionspuljer). Men i alle tilfælde tilbyder SVC et ensartet overblik på tværs af hele virksomhedens IT-infrastruktur.


Storage Virtualisation og Spectrum Virtualize

SVC-software kører på hver sin node i et FlashSystem-kabinet. Ændringer i konfigurationen af ​​et system synkroniseres i hukommelsen mellem noder, efterhånden som kommandoer udføres gennem GUI eller CLI. Flere kabinetter kan sammenføjes for at danne en klynge ved at bruge enten IBM HyperSwap eller standard FC-klynge.

Lagerfunktioner er implementeret i Spectrum Virtualise, hvor hver udgivelse introducerer ny eller ændret funktionalitet. I blogindlæg #1 gennemgik vi de overordnede fordele ved Spectrum Virtualise. I det følgende går vi tættere på en række af de mest centrale funktionaliteter.


Safeguarded Copy

Truslen fra ransomware er altid til stede. Derfor introducerede IBM i 2021 funktionen Safeguarded Copy til FlashSystem. Safeguarded Copy tager uforanderlige ”snapshots” af virksomhedens data, og holder dem adskilt fra virksomhedens primære systemer.

Dermed skabes et airgap mellem de primære systemer og snapshots, der ikke kan tilsidesættes af hackere eller utilfredse medarbejdere. I tilfælde af et angreb kan kompromitterede systemer og data rulles tilbage til et tidligere kendt og sikkert øjebliksbillede.

Snapshots er naturligvis ikke det samme som en fuld sikkerhedskopi, men Safeguarded Copy giver administratorer en hurtig gendannelsesmulighed og er derfor nyttig, når stramme Recovery Time mål skal opfyldes i tilfælde efter et hackingangreb.


Storage Insights

Storage Insights er IBMs løsning til cloud-baseret overvågning og administration. SaaS-platformen indsamler data fra alle IBM FlashSystem-implementeringer og giver derefter én samlet administrationsvisning på tværs af alle installationer. Kunder tilmelder sig Storage Insights og tillader IBM at uploade telemetri og metadata til Insights-platformen.

Gennem brugen af ​​kunstig intelligens kan IBM desuden tilbyde proaktiv beskyttelse af IT-infrastrukturen, herunder al den indsamlede data på tværs af hele kundebasen.


Lokal og isoleret datareplikation

FlashSystem 5200 understøtter lokal replikering gennem FlashCopy via en indbygget CoW-mekanisme (copy-on-write). FlashCopy-billeder kan enten være snapshots, hvor kun metadata duplikeres indtil data er skrevet eller kloner, hvor data fysisk kopieres som en baggrundsproces. Kloner giver fordelen ved isoleret ydeevne og beskyttelse mod tab af data i RAID-gruppefejl.


Effektiv datadistribution giver kapacitetsbesparelser

Hybride systemer brugte oprindeligt flash-lagring til hurtigere arbejdsbelastning og harddiske til kapacitet. Men Easy Tier giver mulighed for at dele arbejdsbelastninger på tværs af en blanding af alle lagertyper i FlashSystem, enten NVMe SSD'er (inklusive SCM), HDD'er eller SAS-drev. Omfangsstørrelsen bestemmes ved oprettelse af lagerpuljen og kan være mellem alt fra 16 til 8192 MiB.


Transparent DataMigrering

TDM er en funktion i Spectrum Virtualise, der udnytter storage virtualiseringsfunktionaliteten til at muliggøre import af data fra eksternt lager og inden for intern lagerkapacitet. Interne diske er grupperet i MDisks og kan sammen med et eksternt lager grupperes i en lagerpulje til brug for hosting eller som en del af en migreringsproces.


DataReduktionsPuljer

En datareduktionspulje eller DRP er en lagerpulje, mod hvilken specifikke datareduktionsteknologier såsom komprimering eller deduplikering kan anvendes. Datareduktionspuljer kan bygges ud fra eksterne lagrings-LUN'er, som gør det muligt at implementere datareduktionsteknikker på lagringssystemer, der ikke tilbyder disse funktioner indbygget.


Operationelle fordele

I det tredje og sidste blogindlæg om IBM FlashSystem 5200 vil kigge nærmere på de specifikke operationelle fordele baseret på praktisk erfaring med et FlashSystem. Vil du læse med, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her - eller følg os på Linkedin.


Fik du ikke læst den første blogpost, så klik videre til ”IBM FlashSystem 5200 enterprise muligheder til start-up priser”. Eller læs mere, og hent den gratis oversigt over specs her.

Du er selvfølgelig også altid velkommen til at kontakte vores ekspert i valg af hardware, storage og services Charlotte Fredsgaard på cf@codeex.dk eller 76 71 00 00.

Få mere viden og inspiration her

Interview med infrastrukturekspert Bo Reggelsen

Interview med infrastrukturekspert Bo Reggelsen

En kosteffektiv IT-sikkerhedsløsning som både ledere, kolleger, kunder og eksterne partnere er trygge ved er essentiel for enhver...

Read More
Hvad er ligheden mellem en natklub og et IT-netværk?

Hvad er ligheden mellem en natklub og et IT-netværk?

Ekspertinterview med Codeex´ netværksekspert, partner og direktør for Codeex Solutions Rasmus Bang. Et stabilt og sikkert netværk er afgørende for...

Read More
Interview med WiFi-ekspert Nicolai Bentsen

Interview med WiFi-ekspert Nicolai Bentsen

I en verden hvor der er WiFi overalt, gemmer sig et paradoks, som mange virksomheder støder på i deres stræben efter det perfekte netværk. Nicolai...

Read More