Skip to the main content.

3 min read

Verdens første bærbare med foldbar skærm – fedt eller fjollet?

Featured Image

lenovo_fold_banner3

Lenovos ThinkPad X1 Fold er den første serieproducerede bærbare med foldbar skærm. Det lyder umiddelbart besnærende, og der er er ingen tvivl om, at ”WAOW!”-faktoren er i top. Men hvad kan den egentlig? Og hvad er fordelene?

Den helt oplagte fordel ved en foldbar bærbar er naturligvis den relativt større skærm. Sammenfoldet fylder Lenovo ThinkPad X1 Fold ikke mere end 27,8 cm x 15,8 cm x 23,6 cm og kan dermed stikkes ned i selv den mindste dametaske – men udfoldet har man stadigvæk en 13” skærm til rådighed. Vægten er i øvrigt under ét kilo, så tung er den heller ikke. Samtidig får man et væld af muligheder, som ingen andre bærbare kan tilbyde.

lenovo_fold_banner1

Lige til at stikke i en taske.

Tablet, e-bog og almindelig computer i ét
Den mest åbenlyse funktion er selvfølgelig tablet-funktionen, hvor man stort set ikke bemærker hængslingen mellem de to skærme. En lækker detalje er, at man ved at bøje hængslerne kan få en ”bog-lignende” læse-oplevelse, som hverken tablets eller e-bøger kan give.

lenovo_fold_banner

Kan holdes og læses som en bog

Med det elektroniske tastatur eller den medfølgende pen med god præcision og respons, kan ThinkPad X1 Fold også bruges som en effektiv skriveplade.

lenovo_fold_3

Skrivepladefunktion giver endnu flere muligheder

Det diskrete lædercover har desuden en indbygget stander på bagsiden, så man kan stille computeren oprejst til præsentationer, når der skal ses video eller man vil bruge det medfølgende "rigtige" tastatur.

lenovo_fold_banner2

Et "rigtigt" foldbart tastatur kan både ligge direkte på skrivebordet og på den nederste del af skærmen.

Sidst men ikke mindst har Lenovo begået en lille genistreg i form af et foldbart tastatur, som kan lægges ned over den nederste del af skærmen, hvorefter Lenovo Thinkpad X1 Fold kan bruges som en traditionel bærbar. Tastaturet er både hurtigt, føles ”rigtigt” og kan selvfølgelig også ligges direkte på skrivebordet.

Her er en video der går tæt på alle funktioner
De utålmodige kan med fordel starte ved 00:22 ;-)

 

 Succesen afhænger af hængslet
… og heldigvis hænger det godt sammen. Forstået på den måde at uanset om man bruger den bærbare som tablet, e-bog-læser, til præsentationer eller arbejder på den som en almindelig bærbar oplever man ikke, at skærmen er ”delt”. Og det burde helle være nødvendigt at bekymre sig for holdbarheden. Ligesom Lenovos øvrige bærbare er Lenovo ThinkPad X1 Fold testet op mod militære standarder.
Hængslet er designet og testet til at kunne tåle tusinder og atter tusinder af bøjninger. Samtidig er det stift nok til at kunne holde sig selv i alle indstillinger – men samtidig også så tilpas fritgående, at det aldrig er svært at justere skærmens vinkler. Alt i alt en meget lækker og brugervenlig oplevelse.

Skærmen er heldigvis god
Det ville være mere end almindeligt overraskende, hvis skærmoplevelsen på verdens første foldbare bærbare var under middel. Og det er den da heller ikke. Tvært imod. OLED-skærmen med 2048 x 1536 pixels med Dolby Vision leverer knivskarpe farver med tydelige kontraster, både indenfor og udenfor.

Ikke en maskine til professionel billedbehandling
Processoren i Lenovo ThinkPad X1 Fold er en Intel Core i5. Det er en processor, der har bevist sit værd – men det gør også, at man sandsynligvis vil savne lidt grafiske kræfter til tungere opgaver.

Med en 8 GB ram og en hurtig NVMe-SSD på 512 GB kører systemet dog smidigt, og der vil være rigeligt kræfter til almindelige arbejdsopgaver, underholdning m.m. Samtidig sikrer Wi-Fi 6 og 5G effektiv internetforbindelse.

Batterilevetiden er angivet til 8,5 timer og Lenovo ThinkPad X1 Fold har desuden Bluetooth 5.1 og kablede forbindelser i form af to USB C-porte (USB 3.2, Gen 2) samt et 5MP HD webkamera i toppen med mulighed for ansigtsgenkendelse. Du kan se alle specs for Lenovo X1 Fold her.

Har man brug for en maskine med mere power i processoren, optimale lydforhold ved mødebrug eller endnu bedre opløsning og skarphed i skærmen, så er det Lenovo X1 Extreme eller Lenovo X1 Carbon, man skal have fat i. 

Fed lille maskine - til en rigelig stor pris
Og ja, så er der jo lige prisen. Den starter på 22.348,61 kroner, og kan nå op omkring 30.000 kroner, hvis du giver den fuld skrald på konfigurationen. Det er rigtig mange penge. Vi kan sagtens forstå hvorfor prisen er så høj, men når vi ser på hvad man ellers vil kunne få af computer til den slags penge, vil det nok ikke være det oplagte valg for særlig mange. Også selvom Lenovo kan bryste sig af en markedsledende tilgang til bæredygtig produktion af bærbare. Men mon ikke bærbare med foldbare skærme snart bliver billigere og dermed hvermandseje. 

For ja, det ER fedt med en bærbar med foldbar skærm. Både når man skal imponere på møder og arbejde i hverdagen. Simpelthen fordi en bærbar med en foldbar skærm giver endnu flere anvendelsesmuligheder og dermed endnu mere fleksibilitet i hverdagen.

Her kan du se alle specs for Lenovo X1 Fold og Lenovos øvrige modeller i X1-serien. 

 

Få mere viden og inspiration her

Interview med Apple-specialist Benjamin Gierringe

Interview med Apple-specialist Benjamin Gierringe

Velkommen til vores nyeste ”Codeex ekspertinterview.” Denne gang taler vi med Benjamin Gierringe, Apple Specialist hos Codeex.

Read More
Interview med infrastrukturekspert Bo Reggelsen

Interview med infrastrukturekspert Bo Reggelsen

En kosteffektiv IT-sikkerhedsløsning som både ledere, kolleger, kunder og eksterne partnere er trygge ved er essentiel for enhver...

Read More
Hvad er ligheden mellem en natklub og et IT-netværk?

Hvad er ligheden mellem en natklub og et IT-netværk?

Ekspertinterview med Codeex´ netværksekspert, partner og direktør for Codeex Solutions Rasmus Bang. Et stabilt og sikkert netværk er afgørende for...

Read More