Skip to the main content.
Webshop

2 min read

Undgå hovedpine og belastningsskader – arbejd med albuerne ved kroppen

Featured Image

Forskningen viser en markant reduktion af arbejdsskader, hvis man arbejder med spidsen af sine albuer tæt på sine ribben. Desværre er traditionelle tastaturer og mus ikke designet med udgangspunkt i denne viden. Det kan aflæses i statistikkerne over arbejdsskader og sygemeldinger.

Contour_blogpost!

Fx viste en undersøgelse foretaget af HK Stat lavede i 2019, at to ud af tre af fagforeningens medlemmer har fysiske smerter eller gener på jobbet. Smerterne sidder typisk i nakke, skuldre, arme, hænder og ryg pga. gentagne bevægelser og uhensigtsmæssige vrid forårsaget af dårlig ergonomi i arbejdssituationen.

Der er to grundlæggende problemer ved designet og brugen af en traditionel mus: 

  1. Vi bruger altid den samme hånd, og belaster dermed vores krop skævt. Sener, muskler og nerver overbelastes i vores musearm og -hånd.

  2. En traditionel mus vil altid være placeret, så du skal strække og vride dig for at bruge den. På sigt skaber det infiltrationer og muskelskader. 

 

Hver dag, opbygger man langsomt infiltrationer samt skaber irritation i sener og nerver. Forskning viser en markant reduktion af arbejdsskader, når albuerne holdes tæt ved kroppen og arbejdsopgaverne udføres i det "grønne" arbejdsområde i illustration. I dette område kan man reducere den gentagne belastning ved at veksle mellem højre og venstre hånd. Samtidig undgår man de belastende vrid i kroppen. 

Stuart Nottingham, autoriseret fysioterapeut og ekspert i ergonomi. 
"Når folk bruger en standardmus, ser man ofte, at de arbejder med musen langt væk fra kroppen. Det øger risikoen for smerter, og i dag er det veldokumenteret, at man kan mindske denne risiko ved at arbejde med spidsen af albuen tæt på ribbenene". 

Se Stuart Nottingham uddybe sine pointer i videoen 

HubSpot Video

 

To veje til færre belastningsskader
Ergonomisk designet tastatur og mus

Eftersom det er alment anerkendt, at en traditionel mus langt fra er optimal i forhold til at undgå belastningsskader og smerter, er der en række alternative løsninger på markedet.

En af disse løsninger er RollerMouse, en serie af tastaturer med ekstra understøttelse af arme og håndled samt en mus, der kan betjenes med både højre og venstre hånd, og som du ikke skal række ud efter.

HubSpot Video

 

Bemærk: pt. tilbyder Contour Design at du kan få tilsendt og afprøve RollerMouse tastatur og mus gratis i 14 dage.

Prøv RollerMouse i 14 dage

Gode vaner er afgørende

Arbejdsstillingen man sidder i, har selvfølgelig også stor betydning for det daglige velbefindende. Herunder har vi samlet fem gode vaner, som forebygger belastningsskader.

1. Sid med begge fødder på gulvet med en vinkel på 90 - 100° i knæene.
2. Placér dit tastatur, så dine hænder ikke er længere ude mod siden end din albue
3. Sørg for at dine arme hviler direkte på skrivebordet
4. Sørg for at afstanden mellem ansigt og skærm ikke er længere end din arm
5. Sid ikke mere end 45 min i samme position. Rejs dig, flyt dit tastatur lidt eller sæt dig et andet           sted.

Tak fordi du læste med. Vi håber, at du har fået ny viden og inspiration til en ergonomisk korrekt og dermed smertefri hverdag for dig selv og dine kolleger.

Få mere viden og inspiration her

Cisco HyperFlex: Skalerbarhed og effektivitet med minimalt forbrug

Cisco HyperFlex: Skalerbarhed og effektivitet med minimalt forbrug

I en tid hvor data er konge, og virksomheder konstant søger efter måder at optimere deres it-infrastruktur på, bliver Cisco HyperFlex rost for sin...

Read More
Hvorfor er HP Wolf Security den bedste sikkerhedsløsning?

Hvorfor er HP Wolf Security den bedste sikkerhedsløsning?

HP Wolf Security er HP´s bud på en sikkerhedsløsning til at beskytte alle dele af organisationers digitale miljøer mod en bred vifte af cybertrusler,...

Read More
Hvad er Fortinet? Og hvad er fordelene?

Hvad er Fortinet? Og hvad er fordelene?

Fortinet er en af verdens førende leverandører på netværksområdet. Specialet er udvikling og implementering af avancerede sikkerhedsløsninger, der...

Read More