Skip to the main content.

2 min read

Undgå hovedpine og belastningsskader – arbejd med albuerne ved kroppen

Featured Image

Forskningen viser en markant reduktion af arbejdsskader, hvis man arbejder med spidsen af sine albuer tæt på sine ribben. Desværre er traditionelle tastaturer og mus ikke designet med udgangspunkt i denne viden. Det kan aflæses i statistikkerne over arbejdsskader og sygemeldinger.

Contour_blogpost!

Fx viste en undersøgelse foretaget af HK Stat lavede i 2019, at to ud af tre af fagforeningens medlemmer har fysiske smerter eller gener på jobbet. Smerterne sidder typisk i nakke, skuldre, arme, hænder og ryg pga. gentagne bevægelser og uhensigtsmæssige vrid forårsaget af dårlig ergonomi i arbejdssituationen.

Der er to grundlæggende problemer ved designet og brugen af en traditionel mus: 

  1. Vi bruger altid den samme hånd, og belaster dermed vores krop skævt. Sener, muskler og nerver overbelastes i vores musearm og -hånd.

  2. En traditionel mus vil altid være placeret, så du skal strække og vride dig for at bruge den. På sigt skaber det infiltrationer og muskelskader. 

 

Hver dag, opbygger man langsomt infiltrationer samt skaber irritation i sener og nerver. Forskning viser en markant reduktion af arbejdsskader, når albuerne holdes tæt ved kroppen og arbejdsopgaverne udføres i det "grønne" arbejdsområde i illustration. I dette område kan man reducere den gentagne belastning ved at veksle mellem højre og venstre hånd. Samtidig undgår man de belastende vrid i kroppen. 

Stuart Nottingham, autoriseret fysioterapeut og ekspert i ergonomi. 
"Når folk bruger en standardmus, ser man ofte, at de arbejder med musen langt væk fra kroppen. Det øger risikoen for smerter, og i dag er det veldokumenteret, at man kan mindske denne risiko ved at arbejde med spidsen af albuen tæt på ribbenene". 

Se Stuart Nottingham uddybe sine pointer i videoen 

 

To veje til færre belastningsskader
Ergonomisk designet tastatur og mus

Eftersom det er alment anerkendt, at en traditionel mus langt fra er optimal i forhold til at undgå belastningsskader og smerter, er der en række alternative løsninger på markedet.

En af disse løsninger er RollerMouse, en serie af tastaturer med ekstra understøttelse af arme og håndled samt en mus, der kan betjenes med både højre og venstre hånd, og som du ikke skal række ud efter.

 

Bemærk: pt. tilbyder Contour Design at du kan få tilsendt og afprøve RollerMouse tastatur og mus gratis i 14 dage.

Prøv RollerMouse i 14 dage

Gode vaner er afgørende

Arbejdsstillingen man sidder i, har selvfølgelig også stor betydning for det daglige velbefindende. Herunder har vi samlet fem gode vaner, som forebygger belastningsskader.

1. Sid med begge fødder på gulvet med en vinkel på 90 - 100° i knæene.
2. Placér dit tastatur, så dine hænder ikke er længere ude mod siden end din albue
3. Sørg for at dine arme hviler direkte på skrivebordet
4. Sørg for at afstanden mellem ansigt og skærm ikke er længere end din arm
5. Sid ikke mere end 45 min i samme position. Rejs dig, flyt dit tastatur lidt eller sæt dig et andet           sted.

Tak fordi du læste med. Vi håber, at du har fået ny viden og inspiration til en ergonomisk korrekt og dermed smertefri hverdag for dig selv og dine kolleger.

Få mere viden og inspiration her

Afmystificering af AI: Maskinlæring, neurale netværk og black box problemet

Afmystificering af AI: Maskinlæring, neurale netværk og black box problemet

I gamle dage var AI begrænset til skakcomputere. I dag er AI en integreret del af vores daglige liv, fra personlige assistenter til daglige...

Read More
PC'ere med indbygget AI fra HP - nu er de her!

PC'ere med indbygget AI fra HP - nu er de her!

20. maj lancerede HP deres to første PC´er med indbygget AI; HP OmniBook X AI og HP EliteBook Ultra AI. Det kommer du selvfølgelig til at høre mere...

Read More
Interview med Apple-specialist Benjamin Gierringe

Interview med Apple-specialist Benjamin Gierringe

Velkommen til vores nyeste ”Codeex ekspertinterview.” Denne gang taler vi med Benjamin Gierringe, Apple Specialist hos Codeex.

Read More