Skip to the main content.
Webshop

2 min read

Kravene til korrekt ergonomi gælder også hjemmearbejde

Featured Image

Alt for mange danskere er stressede og får fysiske arbejdsskader. Blandt andet fordi arbejdsforholdene og ergonomien på hjemmearbejdspladsen ikke altid er i orden.  Kender du arbejdsmiljølovens krav til hjemmearbejdspladsen?

En hjemmearbejdsplads skal opfylde de samme krav arbejdspladsen på kontoret, hvis der regelmæssigt arbejdes hjemme en dag om ugen eller mere end 2 timer af de fleste arbejdsdage. Kravene er:

  • Bord og stol skal passe i sidde- og arbejdshøjde til medarbejderen. Der er ikke krav om hæve-/sænkebord

  • En skærmarbejdsplads med en hensigtsmæssig skærm; dvs. en skærm der er adskilt fra tastaturet, så medarbejderen kan arbejde i hensigtsmæssige arbejdsstillinger.

  • Arbejdsgiveren har ansvaret for at sikre, at kravene er opfyldt, og medarbejderen skal medvirke til dette.

Især punkt to er vigtigt i forhold til korrekt ergonomi. Alligevel arbejder alt for mange medarbejdere på bærbare uden separat mus og tastatur eller en ekstra skærm. Det betyder dårlig ergonomi og en væsentligt forhøjet risiko for spændingshovedpine, musearm og andre belastningsskader.


Hvilke arbejdsskader meldes oftest


Dårlige hjemmearbejdspladser giver fysiske skavanker

DM (tidligere Dansk Magisterforening) har offentliggjort en undersøgelse, der viser, at ud af 1.200 adspurgte medlemmer havde over halvdelen af oplevet fysiske smerter som følge af hjemmearbejde.


”Det er helt afgørende for produktivitet og arbejdsglæde, at medarbejderne ikke får ondt i ryg og skuldre, for ellers kan man jo ikke få noget fra hånden.”

Camilla Gregersen, formand for DM, udtaler sig i forbindelse med udgivelsen af undersøgensen


Som virksomhed er der med andre ord penge at spare og effektivitetsgevinster at hente ved fx at tilbyde medarbejderne ergonomisk korrekte tastaturer og skærme der reducerer det visuelle rod.


website-blog-article-kravene-til-korrekt-ergonomi 


Vær opmærksom på medarbejdernes forskellige behov

En anden vigtig pointe både ledere og medarbejdere bør huske er, at selvom hjemmearbejde efter corona er blevet en integreret del af medarbejdere og virksomheders hverdag og planlægning af fysiske rammer og opgaver, så trives alle medarbejdere ikke lige godt med hjemmearbejde. Mens nogen elsker uforstyrretheden, fleksibiliteten og at slippe for pendlerturen, så sidder andre derhjemme og visner hen, fordi de går glip af det sociale og energien på kontoret. Og så er der alle dem, der hader online-møder ...

Som leder er det vigtigt, at have dette i baghovedet og tale med sine medarbejdere om deres behov, både 1-1 men også på tværs af grupper og teams. Ved at dele erfaringer på tværs af sit team og måske hente inspiration til at strukturere en hjemmearbejdsdag fra kolleger eller andre, kan man hjælpe de kolleger, som ikke trives eller har svært ved at bevare effektiviteten.

Vi håber, at ovenstående råd og links hjælper dig og dine kolleger sundt og stressfrit gennem jeres hverdag.

Vil du vide mere om, hvilket IT-udstyr og -sikkerhedsløsninger vi anbefaler, så hent vores eBook "Sådan vælger du det rette IT-løsning til kollegerne".

Få mere viden og inspiration her

Hvad er batchplukning? Og hvad er fordelene?

Hvad er batchplukning? Og hvad er fordelene?

Batchplukning er en plukkemetode, hvor man i stedet for at plukke hver ordre individuelt plukker flere ordrer med lignende produkter eller...

Read More
Få en kryptisk løsning på dine IT-sikkerhedsudfordringer

Få en kryptisk løsning på dine IT-sikkerhedsudfordringer

Kryptografi er den mere end totusind år gamle kunst at omdanne almindelig tekst (klartekst) til en uforståelig form (krypteret tekst) ved hjælp af...

Read More
Fremtidens lagerløsninger del 2: Batchplukning, WMS og fastholdelse

Fremtidens lagerløsninger del 2: Batchplukning, WMS og fastholdelse

Læs blog nummer to om de seks generelle tendenser indenfor lager- og logistikløsninger. Denne gang handler det om yderligere...

Read More