1 min read

Hvordan skaber vi en sund, stressfri og lovlig arbejdsdag?

Featured Image

Alt for mange danskere er stressede og får fysiske arbejdsskader. Især i disse corona-tider hvor opgaver, processer og arbejdsforholdene på hjemmearbejdspladsen ikke altid er optimale. Kender du arbejdsmiljølovens krav til hjemmearbejdspladsen?

banner_blog


En hjemmearbejdsplads skal opfylde de samme krav, som den faste skærmarbejdsplads på arbejdspladsen hvis der regelmæssigt arbejdes hjemme i et omfang der svarer til mindst én arbejdsdag om ugen eller mere end 2 timer af stort set hver arbejdsdag. Kravene er:

• Bord og stol skal passe i sidde- og arbejdshøjde til medarbejderen. Der er ikke krav om hæve-         sænkebord
• En skærmarbejdsplads med en hensigtsmæssig skærm, der er adskilt fra tastaturet, så     medarbejderen kan arbejde i  hensigtsmæssige arbejdsstillinger.
• Arbejdsgiveren har ansvaret for at sikre, at kravene er opfyldt, og medarbejderen skal medvirke til dette.

Især punkt to er vigtigt i forhold til korrekt ergonomi. Alligevel arbejder alt for mange medarbejdere på en bærbare uden separat mus og tastatur eller en ekstra skærm. Det betyder dårlig ergonomi og en væsentligt forhøjet risiko for spændingshovedpine, musearm og andre belastningsskader.

Dårlige hjemmearbejdspladser giver fysiske skavanker

DM (tidligere Dansk Magisterforening) offentliggjorde i juni 2020 en undersøgelse der viser, at ud af 1.200 adspurgte medlemmer havde over halvdelen af oplevet fysiske smerter som følge af hjemmearbejde.

Formand for DM Camilla Gregersen udtalte i forbindelse med udgivelsen af undersøgelsen:

”Det er helt afgørende for produktivitet og arbejdsglæde, at medarbejderne ikke får ondt i ryg og skuldre, for ellers kan man jo ikke få noget fra hånden.”

Som virksomhed er der med andre ord penge at spare og effektivitetsgevinster at hente ved fx at tilbyde medarbejderne ergonomisk korrekte tastaturer og skærme der reducerer det visuelle rod.

Vær opmærksom på medarbejdernes mentale sundhed

En anden vigtig pointe både ledere og medarbejdere bør huske er, at nok er vi alle ramt af det samme – men vi reagerer forskelligt. Nogle trives glimrende med hjemmearbejde i fred og ro, andre savner det sociale element, mens andre igen er glade for at slippe for pendlerturen – men hader møder på Teams.

Som leder er det vigtigt, at man tager hensyn til alle personlighedstyper og reaktioner. Også selvom det nogle gange kan være svært. Ved at dele erfaringer på tværs af sit team og måske hente inspiration til at strukturere en hjemmearbejdsdag udefra, kan man hjælpe de af sine kolleger, som føler sig pressede.

Vi håber, at ovenstående råd og links hjælper dig og dine kolleger sundt og stressfrit gennem jeres hverdag.

Få mere viden og inspiration her

Dit brugte IT-udstyr er mere værd end du tror

Planlagt udskiftning af virksomhedens IT-udstyr giver gevinst for både datasikkerheden, CSR-regnskabet og økonomiafdelingen. Læs mere om fordelene,...

Read More

Her er den etiket- og labelprinter, du kan stole på

Har du brug for af og til at kunne printe et par hundrede etiketter eller labels ud et par gange om ugen? Eller er det nærmere 5.000+ stk. om dagen,...

Read More

Sådan gør du din databackup usynlig

Når en virksomheds back-up´en er inficeret eller blokeret, så har de IT-kriminelle vundet. Enten må man betale for at få frigivet sine data - eller...

Read More