2 min read

Forskellen mellem arbejds- og gamerbærbare udviskes

Featured Image

CES 2022 som blev afholdt 5. – 8. januar i Los Angeles, bliver af mange betragtet som verdens største og vigtigste elektronikmesse. Her blev præsenteret alt fra BMW´er, der kan skifte farve med et klik, et robot-bord til hjælp for ældre samt en lang række nyheder indenfor forbrugerelektronik. For laptop kategorien var et gennemgående tema producenternes reaktion på brugernes ønske om bærbare, som egner sig til både arbejde, fritid og gaming.

Megen af producenternes markedsføring benytter begreber som ”hybrid work”, ”future workplace” og lignende. Det er producenternes svar på ønskerne fra en global arbejdsstyrke, der også på den anden side af Covid-19 forventer at arbejde fleksibelt og hjemmefra.

Samtidig har COVID-19 fået mange til permanent at udskifte deres fuldtidsjob med en tilværelse som freelancer. Det betyder en øget efterspørgsel efter bærbare, der både kan fungere som arbejdsstationer og ”private” bærbare.

"Folk arbejder anderledes, de konsumerer underholdning og spiller anderledes – og de interagerer med andre mennesker på en anden måde."

Alex Cho, President, Personal Systems hos HP.


Forskellen mellem forskellige typer af laptops udviskes

Kigger man på de førende laptop-producenters præsentationer af nye modeller og produktserier på CES 2022, ser man flere fællestræk på tværs af de traditionelle typer af laptops:

Mindre klodsede bærbare, endnu mere fokus på elegant design, kraftigere specs til alle modeller samt casings, der er tyndere, lettere og dermed endnu bedre egnet til en hverdag på farten.

Desuden har alle nyheder stort fokus på AI-funktioner, der forhindrer snagende øjne på offentlige steder samt – ikke mindst - bedre lyd og billeder for onlinemøder. Næsten alle de store producenters produktserier har nu fået tilføjet webcams. Udviklingen ser man på tværs af alle producenternes produktserier og målgrupper; bærbare til privat brug, gaming computere, professionelle bærbare og Chromebooks.


Flere nye typer gamere stiller nye krav til traditionelle gamingcomputere

Gaming er sandsynligvis det segment, som pandemien har accelereret mest. Blandt andet ses en overraskende stor del af kvindelige gamere. HP har fx fundet ud af, at 60 procent af nye online-gamere er kvinder.

Generelt er spil for mange af disse nye brugere i højere grad en social begivenhed end for ”traditionelle” gamere. Isolationen som COVID-19 har påført millioner af mennesker, har åbnet manges øjne for gaming som en indgang til virtuel interaktion med kolleger samt gamle og nye venner.

"De nye gamere spiller, fordi de vil have møde andre mennesker. Folk går online på aftalte tidspunkter. 'Hej, lad os møde i aften kl. 20.00?'
Vi ser det i flere og flere aldersdemografier."

Alex Cho, President, Personal Systems hos HP.


Disse nye segmenter af spillere fokuserer ikke kun på perfekt spilafvikling men også på den bærbares evner som arbejdscomputer, herunder muligheden for at tilslutte bedre tastaturer, webkameraer og andre sekundære enheder, der tidligere har været mere i fokus for bærbare beregnet til arbejdsbrug.

Efterspørgslen efter gaming computere der også kan fungere som bærbare arbejdscomputere og bærbare arbejdscomputere, der også kan fungere som gaming computere er stigende. Og samtidig udviskes grænserne mellem de to kategorier af computere.


Endpoint sikkerhed er vigtigere end nogensinde før

Set fra forbrugerne og de ansattes side er bærbare, som både kan fungere som arbejds- og gamercomputere et fremskridt. For virksomhedernes IT-ansvarlige er billedet mere kompliceret.

Historisk har virksomhedernes IT-ansvarlige altid advaret mod at bruge virksomhedens bærbare til privat brug for derved at undgå hackere og ransomware. Og med god grund. Risikoen for at medarbejderne åbner skadelige links eller besøger ”usunde” hjemmesider er langt større, når virksomhedens bærbare også bruges til gaming, surfing og social interaktion.

Men med sammensmeltningen mellem arbejds- og fritidsbrug er denne opdeling mellem en ”arbejdscomputer” og en ”fritidscomputer” ikke længere relevant for medarbejderne. Det må de IT-ansvarlige indrette sig efter og nye sikkerhedsløsninger på banen.


Nutidens og fremtidens sikkerhedsløsning

I første omgang kan løsningen være bærbare med ekstra mange indbyggede sikkerhedsprogrammer og processer. Fx HP G800-serien som har intet mindre end 12 indbyggede sikkerhedsfunktioner, bl.a. selvhelende BIOS, automatisk scanning af
ind- og udgående data samt automatisk privacy filter.

På sigt er forventningen fra brugere, udviklere og producenter bærbare, der kan genkende personlige brugsmønstre og tilpasse sikkerhedsniveauer- og -indstillinger derefter.

Måske ser vi denne nye generation af laptops på CES 2023?


Få mere at vide om fremtiden

Vil du holde dig opdateret om fremtidens bærbare, sikkerhedsløsninger og hvordan du bedst muligt understøtter fremtidens arbejdsplads, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her - eller følg os på Linkedin.

Få mere viden og inspiration her

To skærme som er værd at se på

I Codeex følger vi en lang række ledende hardware-blogs og deres testresultater. Dette input har vi kombineret med vores eksperters og kunders...

Read More

Hvad bliver lager- og logistikbranchens næste IT-revolution?

De største og mest fremsynede aktører anvender allerede i dag IoT, AI og Blockchain. Men hvad bliver den næste teknologirevolution i lager- og...

Read More

Sådan tilbyder du fuld fleksibilitet

Efter 2-3 år med hjemmearbejde har mange fået åbnet øjnene for, at arbejdslivet kan struktureres på mere fleksible måder, uden at give køb på...

Read More